Een Spaans tapasgerecht met pittige gamba's in olie. Heerlijk om los te eten en om je broodje in te dopen.


Dit gerechtje kom je vaak tegen in Spaanse eettentjes en wordt dan in zo'n leuk bruin schaaltje geserveerd terwijl de olie nog borrelt: zóóó lekker. De gamba's worden gebakken in een kruidige olie met veel rode peper en knoflook. In deze olie kun je daarna nog lekker een stokbroodje dippen en met een Spaans rood wijntje erbij heb je die avond niets meer nodig.
Normaalgesproken serveer je het dus in een bakje dat rechtstreeks uit de oven komt waardoor de olie nog borrelt. Máár omdat ik het op zaterdagavond ongezellig vind om heel lang in de keuken te staan, heb ik het gewoon gebakken in een koekenpan: net zo lekker!
Ingrediënten voor 5 personen als hapje:
- 15 argentijnse of black tiger gamba's
Marineren in:
- 5-6 el olijfolie
- 3 takjes verse peterselie (fijngehakt)
- 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
- 1-2 tl chilivlokken of rode peper
- halve rode paprika (erg fijn gesneden)
- 1 el paprikapoeder
Bereiden:
Snijd de paprika in hele kleine stukjes en hak de peterselie en de knoflook fijn.
Leg de gamba's op een bord of schaal en meng de peterselie, knoflook, olijfolie, paprika, chilivlokken en paprikapoeder door elkaar. Laat dit even minimaal een uurtje marineren.
Verwarm de pan op hoog vuur en wanneer de pan gloeiend heet is, bak je de gamba's ongeveer 2 minuten tot ze gaar zijn. Zorg dat alle gamba's even aan beide kanten zijn gebakken. Bak ze niet te lang want dan worden ze taai en dat is zonde!
Serveren met een neutraal, wit stokbroodje (ciabatta)
Reactie plaatsen
Reacties