Dit gerecht is zo bijzonder. Een saus op basis van verse tomaat, gele paprika en chili gecombineerd met zeevruchten is een perfecte combi. De krokante panko met lichte citroensmaak maakt het nóg lekkerder!


Lang geleden, in Italië, bestelde ik voor de allereerste keer spaghetti Vongole. Ik was toen ongeveer 14 jaar en nog niet zo culinair aangelegd (zacht uitgedrukt). Daarom was ik oprecht zenuwachtig en bang dat ik de pasta niet zou lusten en de rest van de avond met honger over de boulevard moest lopen.
Toen de ober mijn bord neerzette, sloeg de paniek toe. De gedachte dat ik een dier uit een schelp moest eten, maakte het nog erger. Maar toen ik mijn eerste hap had genomen, was ik helemaal om. Blij verrast en erg onder de indruk bleef ik maar zeggen hoe lekker het was. Ik denk dat dit het keerpunt was waarbij ik verliefd werd op de Italiaanse keuken.
Het gerecht dat ik toen at, inspireerde mij deze week om zelf een visspaghetti recept te bedenken. Persoonlijk vind ik het niet lekker als er zo'n echte vissmaak aan een pasta zit. Om dat te voorkomen, gebruikte ik niet zoveel schelpdieren en deed ik er een frisse, krokante citroenpanko bij. Uiteindelijk is het een heerlijk gerecht geworden met een lekkere verse tomatensmaak, licht pittig door de chili en fris door de panko. Echt een aanrader!
Ingrediënten voor 4 personen:
400 gram spaghetti all’uovo (met ei)
150 gram zalmfilet
150 gram kabeljauw (of andere witvis)
150 gram gamba’s (argentijnse/black tiger)
100 gram gekookte mosselen (optie)
0.5 blik tomatenblokjes
2 gele paprika’s (erg klein gesneden)
200 gram snoeptomaatjes
1 ui (gesnipperd)
2 tenen knoflook (fijngehakt)
Chilivlokken naar smaak
75 gram panko
1 citroen
1 bakje verse krulpeterselie (fijngehakt)
Snufje paprikapoeder
Peper en zout
Bereiding:
1. Snijd de zalm en kabeljauw in blokjes van ongeveer 2 bij 3 cm.
2. Leg de zalm apart en marineer de kabeljauw met een beetje olie, citroensap, paprikapoeder en zout en leg dit in een ovenschaal. De kabeljauw moet straks in de oven.
3. Zet een pan water op het vuur om later de spaghetti in te koken en zet de oven op 180 graden.
4. Verwarm een flinke scheut olijfolie in een koekenpan/hapjespan. Bak de ui, 1 teentje knoflook en chilivlokken.
5. Doe de paprika, snoeptomaatjes en driekwart van de peterselie erbij en bak dit even. Zet deze pan daarna op laag vuur met de deksel erop zodat de paprika zacht kan worden.
6. Pak een andere koekenpan en verwarm hierin een flinke scheut olijfolie. Bak op hoog vuur een teentje knoflook, de overgebleven peterselie en de stukjes zalm. Zet na 1 minuut het vuur wat lager en voeg het sap van 1 citroen en de panko toe. Roer de panko regelmatig even door om te voorkomen dat het verbrandt. De pan met zalm in panko kun je nu op laag vuur laten staan tot je het gaat serveren.
7. Kook de spaghetti zoals op de verpakking beschreven.
8. Doe de kabeljauw op 180 graden ongeveer 10 minuutjes in de oven.
9. Zet de pan met paprika-tomaat op hoog vuur en bak de gamba’s nog even mee tot ze gaar zijn (2-3 minuten).
10. Roer op het laatste moment het halve blik tomatenblokjes en de mosselen erdoor. Deze moeten alleen even verwarmd worden.
11. Tenslotte doe je de gekookte spaghetti bij de pan met saus en roer je het even door elkaar. De kabeljauw schep je er als laatste bovenop.
Bij serveren, schep je de spaghetti op het bord en daarna een lepel van de zalm in panko erover.
Eet smakelijk!
Reactie plaatsen
Reacties