Deze risotto is écht super lekker. De saus die ik erbij maakte is geweldig en met de heerlijke verse kruiden en krokante spekjes erover, heb je het idee dat je uiteten bent in een goed restaurant terwijl je gewoon aan je eigen eettafel zit.

Vorig jaar waren we in Zeeland en daar, op een markt, stond een groente- en fruit kraam van wel 20 meter waar je met een kar doorheen moest lopen.
Ik had het nog nooit eerder meegemaakt waardoor ik in die kraam bijna ontplofte van enthousiasme: paprika's in 5 verschillende kleuren, 10 soorten tomaat en nog véél meer. Met een tas vol lekkere groenten en fruit liepen we daarna de kraam uit (en nog 3 uur door de stad heen).
Maar goed: in die kraam lagen ook heel veel 'vergeten groenten'. Eén van die groenten is venkel. De smaak is neutraal maar ook fris: een beetje citroenachtig, vind ik. Ik wilde een lekker recept bedenken met venkel en dat is gelukt! De saus met verse kruiden is geweldig en de krokante spekjes maken het helemaal af.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 pak risotto
- 1-2 venkels
- 5 takjes rozemarijn
- 2-3 tenen knoflook
- 1 grote ui
- 2 citroenen
- 3 el italiaanse kruidenmix
- 500 ml room
- handje parmezaanse kaas
- 150 gram gerookte spekjes
- 1.5 liter groentebouillon
- rucolasla
- maizena
Bereiden:
Breng 1.5 liter water aan de kook en doe hier een groentebouillon blokje bij.
Bak de spekjes tot ze donkerbruin krokant zijn. Schep ze uit de pan op een bordje met keukenpapier en zet opzij.
Halveer ondertussen de venkel en snijd het middelste gedeelte eruit. Snijd de rest in stukken van ongeveer 5 cm.
Snijd de ui in fijne stukjes en hak de knoflook zo fijn mogelijk.
Bak de ui en 1 teentje knoflook in een klontje boter en doe daarna de risottorijst erbij. Kook de risotto zoals op de verpakking staat.
Bak in een koekenpan de rest van de knoflook ongeveer 10 seconden in een klein beetje boter. Blus dit af met de room en citroensap van 1 citroen. Doe de Italiaanse kruiden en het handje kaas erbij en maak de saus wat dikker met maizena. Giet dit over in een pannetje waar een deksel op kan en laat dit nog even pruttelen.
Bak de rozemarijn 5 seconden in de boter in een koekenpan zodat de smaak aan de boter komt en doe dan de venkel erbij. Bak de venkel tot deze zacht en goudbruin is.
Schep een lepel risotto op het bord. Daarbovenop komt een lepel van de saus en dan een schep venkel. Garneer met rucolasla, spekjes, een beetje peper en een schijfje citroen.
Eet smakelijk!
Reactie plaatsen
Reacties