Makkelijk én lekker! Champignons gebakken in rozemarijn en gegarneerd met in citroen gebakken shiitaken en hartige kaas.


Als je van champignons houdt, moet je deze maken! Een plaattaart doet het hier altijd goed in het weekend. Het is lekker als makkelijke maaltijd en je kunt er echt alle kanten mee op. Ik heb al vele variaties gemaakt maar het recept van de champignonplaattaart heb ik nooit meer veranderd: zó lekker.
Qua hoeveelheid vind ik het moeilijk te zeggen met plaattaarten. Het eet namelijk erg lekker weg waardoor ik er zelf altijd eentje extra maak voor de zekerheid. Voor 5 personen maak ik er dan 4 (2 met champignons en 2 met andere ingrediënten voor de afwisseling) en dan blijven er meestal nog een paar kleine stukjes over.
Ingrediënten voor 1 plaattaart:
- 1 rol bladerdeeg van tante Fanny of Jan
- 125 gram creme fraishe
- 250 gram kastanjechampignons in plakjes
- 100 gram shiitaken (in z'n geheel laten)
- 5 takjes verse rozemarijn (geplukt)
- Roomboter of olie om in te bakken
- Sap van 1 citroen
- Peper en zout
- Handje geraspte kaas: parrano snippers
Bereiden:
Verwarm de oven zoals op de verpakking van het bladerdeeg staat beschreven.
Verwarm een flinke scheut olie of een flinke klont boter in een koekenpan.
Zodra de olie/boter warm is, bak je de rozemarijn even 10 seconden en doe je daarna de kastanjechampignons erbij. Bak de champignons tot ze geslonken zijn en haal ze dan uit de pan.
Verwarm weer opnieuw een scheutje olie of boter in de pan en bak hierin de shiitaken in het sap van de citroen. Bak ze tot ze zacht zijn en goudbruin zien.
Rol het bladerdeeg uit en prik er ongeveer 9 keer in met een vork. Maak met de achterkant van de vork een lijntje/kadertje langs de randen van het bladerdeeg.
Besmeer het bladerdeeg met de creme fraishe.
Verdeel de champignons over het bladerdeeg en leg tenslotte de shiitaken erbovenop.
Garneer met een handje kaas en wat zwarte peper en doe de plaattaart in de oven. Hou de oven tijdens het bakken wel even in de gaten!
Eet smakelijk!
Reactie plaatsen
Reacties