Witlofschotel

Gepubliceerd op 21 juli 2021 om 10:26

Een lekkere, simpele en snelle witlof ovenschotel met achterham, bieslook en oude kaas. 

Erg lekker en ideaal voor doordeweeks! Al sinds ik me kan herinneren vond ik witlof zó vies. Ik at het altijd met veel tegenzin geprakt door de gekookte aardappelen. Tot ik erachter kwam dat je witlof op veel verschillende manieren kan bereiden. Inmiddels heb ik het rauw gegeten en in een ovenschaal en dan vind ik het gewoon super lekker! Ik ben dus helemaal om en ga het echt vaker eten.

 

Ingrediënten voor 2 personen:

- 9 kleine/middelgrote stronken witlof

- half of heel bakje bieslook

- 150 ml crème fraiche

- 1 blokje groentebouillon

- 50 gram achterham

- handje oude geraspte kaas

- 1 theelepel mosterd

- zwarte peper

- klontje boter

 

Halveer de witlof en snijd het 'hart' van de witlof eruit. Dit is het bittere gedeelte van de stronk. Snij het daarna in kleinere stukjes.

 

Verwarm een klontje boter in een koekenpan.

 

Doe de witlof in de koekenpan en bak dit een tijdje met de deksel eraf zodat het vocht kan verdampen.

 

Roer de crème fraiche erdoor en knip de bieslook fijn boven de pan.

 

Verkruimel de groentebouillon en roer het theelepeltje mosterd erdoor.

 

Strooi er wat peper over en laat het ongeveer 15-20 min pruttelen met de deksel erop zodat de witlof zacht kan worden.

 

Snijd ondertussen de plakjes achterham in stukjes van 1 bij 1 cm. Roer dit door de witlof heen als het nog 5 min moet pruttelen.

 

Is het nog te vochtig? Laat de deksel eraf en breng het nog even aan de kook zodat het kan verdampen

 

Schep de witlof over in een ovenschaal en strooi er wat geraspte kaas over.


Zet de schotel 20-25 minuten in de oven op 220 graden. Het is klaar wanneer de kaas krokant is. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb