Heerlijke kip ingesmeerd met je favoriete kruidenboter, rozemarijn en tijm. Krokant van buiten en zacht van binnen.

Eigenlijk vind ik kluiven aan zo'n kip erg bedakkerig maar voor de sfeer wilde ik het toch weer eens een keertje maken: het heeft ook wel weer iets gezelligs, zo'n kip op tafel.
Deze kip heb ik een dag van te voren gemarineerd met een mengsel van lekkere gesmolten kruidenboter van de slager, gedroogde rozemarijn en tijm. Als je er liefde aan besteedt, wordt hij zooo lekker!
Ingredienten voor 2 personen:
- 1 hele kip
- 1 bakje kruidenboter naar keuze
- 1 el gedroogde rozemarijn
- 1 el gedroogde tijm
- 1 citroen in partjes
- 2 teentjes knoflook plat gestampt
Serveer met aardappeltjes en salade of gebakken champignons. Stiekem is satésaus er ook gewoon erg lekker bij.
Voorbereiden:
Marineer de kip bij voorkeur een dag van te voren.
Leg de kip in een ovenschaal en dep hem droog met een stukje keukenpapier.
Smelt de kruidenboter in een steelpannetje en roer de gedroogde rozemarijn en gedroogde tijm erdoor. Knijp ook een partje citroen uit in de marinade. Laat dit even 3 minuten staan zodat de kruiden kunnen intrekken.
Giet 3 el van de marinade in de kip. Smeer dan met een kwastje/lepel/zakje om je hand de rest van de marinade op de kip en zorg dat de hele kip bedekt is.
Leg vervolgens de citroenpartjes en de platgestampte teentjes knoflook binnenin de kip zodat echt de gehele kip smaak krijgt. Zet het daarna afgedekt in de ijskast.
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 220.
Zodra je de kip erin zet, verlaag je de temperatuur naar 175 graden. Bak de kip in 65 minuten gaar en zet hem de laatste 10 minuten (na 55 minuten dus) even op een hoge grillstand voor het krokante korstje. Heb je een hele grote kip? Doe hem dan 70 minuten.
Tussendoor haal je de kip 3-4 keer uit de oven om met een juslepeltje het vocht en de gesmolten boter over de bovenkant van de kip de schenken. Op die manier wordt je kip niet droog maar blijft hij lekker zacht en behoudt hij smaak.
Reactie plaatsen
Reacties